Strona główna Diety Dieta antywrzodowa

SPRAWDŹ SWOJE BMI

Podaj swoją wagę w kg:

Podaj swój wzrost w cm:

Zaznacz swoją płeć:

KobietaMężczyzna

DO POBRANIA

 

Dieta antywrzodowa




Zasady diety:


Jest to dieta ochronna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się ją w przypadków choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wrzodów jelita.

Produkty zalecane w diecie:

  • Pieczywo jasne pszenne, czerstwe,

  • Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron, 

  • Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy, 

  • Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze, 

  • Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica, 

  • Ryby: dorsz, leszcz, sola, płastuga, kargulena, szczupak, sandacz, 

  • Świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości, 

  • Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree, 

  • Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach; surowe: sałata, pomidory, 

  • Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych, 

  • Cukier, miód, dżemy, 

  • Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt, 

  • Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny, 

  • Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką, 

  • Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie, 

  • Kompoty, galaretki, kisiele - wszystkie mało słodzone, 

  • Słaba herbata, słaba kawa, mleko. 





Produkty zabronione w diecie:

  • Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, 

  • Mąki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki, 

  • Mleko zsiadłe przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte i topione, 

  • Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone, 

  • Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne, 

  • Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny, 

  • Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy, 

  • Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby, 

  • Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy, 

  • Groch, fasola, bób, soczewica, 

  • Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy 

  • Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe, 

  • Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw, 

  • Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny, 

  • Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru, 

  • Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane, 

  • Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty.