Strona główna Diety Dieta antyzaparciowa

SPRAWDŹ SWOJE BMI

Podaj swoją wagę w kg:

Podaj swój wzrost w cm:

Zaznacz swoją płeć:

KobietaMężczyzna

DO POBRANIA

 

Dieta antyzaparciowa




Zasady diety:


Dieta antyzaparciowa ma na celu regulację defekacji bez uciekania się do środków farmakologicznych. Dieta ta zawiera zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka "błonnika" polisacharydów roślinnych (błonnika, pektyn, gum, hemicelulozy, ligniny). Dzienna dawka w diecie zdrowego człowieka powinno zawierać około 40 g tych związków. Dieta bogatoresztkowa (antyzaparciowa) charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70 g dziennie). Oprócz stosowania tej diety w zaparciach stosuje się ją także w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi, pozbawionymi składników bogato resztkowych. Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza również stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.



Produkty zalecane w diecie:

  • Mleko odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir i jogurt naturalny, 

  • Chudy twaróg i biały ser, 

  • Białka jajek, żółtka tylko w ograniczonych ilościach, 

  • Mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb 

  • Dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś, 

  • Chuda szynka i polędwica, mięso w galarecie, 

  • Chuda śmietana, oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa - w ograniczonych ilościach, 

  • Ziemniaki gotowane i pieczone, puree, 

  • Wszystkie warzywa i owoce, 

  • Powidła, cukier, syropy, dżemy, galaretki, landrynki, dropsy, miód, 

  • Liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny, 

  • Odtłuszczone mleko, maślanka, serwatka, napary z ziół, słaba herbata, słaba kawa zbożowa, 

  • Masło w ograniczonych ilościach, twaróg i ser z odtłuszczonego mleka, 

  • Zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe, 

  • Potrawy mięsne duszone, smażone bez tłuszczu, 

  • Surówki, soki, gotowane warzywa, 

  • Desery owocowe, kompoty, galaretki, budynie. 




Produkty zabronione w diecie:

  • Pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie, 

  • Mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana, 

  • Mleko tłuste,

  • Inne sery, 

  • Duże ilości żółtek, 

  • Baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby, 

  • Pasztety, tłuste wędliny, 

  • Masło solone, 

  • Tłusta śmietana, 

  • Frytki, smażone, placki ziemniaczane, 

  • Słodycze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki, ciastka, konfitury, 

  • Alkohol, kakao, płynna czekolada, mocna kawa i herbata, 

  • Zupy na tłustych wywarach, 

  • Potrawy smażone, pieczone, 

  • Torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele.