Zasady diety antyzaparciowej:
Dieta antyzaparciowa ma na celu regulację defekacji bez uciekania się do środków farmakologicznych. Dieta ta zawiera zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka „błonnika” polisacharydów roślinnych (błonnika, pektyn, gum, hemicelulozy, ligniny). Dzienna dawka w diecie zdrowego człowieka powinno zawierać około 40 g tych związków. Dieta bogatoresztkowa (antyzaparciowa) charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70 g dziennie). Oprócz stosowania tej diety w zaparciach stosuje się ją także w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi, pozbawionymi składników bogato resztkowych. Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza również stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.
Produkty zalecane w diecie:
- Mleko odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir i jogurt naturalny,
- Chudy twaróg i biały ser,
- Białka jajek, żółtka tylko w ograniczonych ilościach,
- Mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb
- Dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś,
- Chuda szynka i polędwica, mięso w galarecie,
- Chuda śmietana, oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa – w ograniczonych ilościach,
- Ziemniaki gotowane i pieczone, puree,
- Wszystkie warzywa i owoce,
- Powidła, cukier, syropy, dżemy, galaretki, landrynki, dropsy, miód,
- Liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny,
- Odtłuszczone mleko, maślanka, serwatka, napary z ziół, słaba herbata, słaba kawa zbożowa,
- Masło w ograniczonych ilościach, twaróg i ser z odtłuszczonego mleka,
- Zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe,
- Potrawy mięsne duszone, smażone bez tłuszczu,
- Surówki, soki, gotowane warzywa,
- Desery owocowe, kompoty, galaretki, budynie.
Produkty zabronione w diecie:
- Pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie,
- Mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana,
- Mleko tłuste,
- Inne sery,
- Duże ilości żółtek,
- Baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby,
- Pasztety, tłuste wędliny,
- Masło solone,
- Tłusta śmietana,
- Frytki, smażone, placki ziemniaczane,
- Słodycze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki, ciastka, konfitury,
- Alkohol, kakao, płynna czekolada, mocna kawa i herbata,
- Zupy na tłustych wywarach,
- Potrawy smażone, pieczone,
- Torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele.