Odwiedź nas na:

Dieta dr Pierre’a Dukana


Zasady diety dr Pierre’a Dukana:

Twórcą diety jest francuski lekarz Pierre Dukan. Podstawą jego diety jest zwiększenie spożycia białka, a ograniczenie węglowodanów. Dieta dr Dukana pozwala nie tylko na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale również pomaga utrzymać prawidłową wagę po diecie. Osoby decydujące się na nią zjednuje sobie tym, że zamiast zakazywać jedzenia poszczególnych produktów, skupia się na omawianiu tych, które jeść wolno, a nawet należy. Dieta nie wymaga ważenia produktów, ani liczenia ich kaloryczności. Uznawana jest za zdrową i skuteczną, przebiega według czterech, ściśle określonych etapów. Osoby decydujące się na tę dietę szybko tracą na wadze i to w dodatku bez uczucia głodu. Dzięki temu łatwiej jest powstrzymać się od przekąsek między posiłkami. Dieta oparta jest na produktach białkowych. Białko w organizmie człowieka jest budulcem tkanek. Do jego strawienia organizm potrzebuje więcej energii, niż białko jest w stanie dostarczyć. Więc organizm czerpie ją z zasobów tłuszczowych.


Etap 1 – faza uderzeniowa:
W pierwszej fazie jesteśmy w stanie zrzucić nawet do pięciu kilogramów. Faza ta powinna trwać przynajmniej jeden dzień, ale można ją przedłużyć nawet do dziesięciu dni, w zależności od tego, ile chcemy stracić na wadze. W tym czasie jeść można właściwie bez ograniczeń, o każdej porze dnia, jednak tylko produkty wysokobiałkowe. Posiłki powinny być przygotowywane na parze, gotowane, grillowane lub pieczone. Dieta zabrania potraw wymagających smażenia. W czasie tej fazy posiłki można komponować z chudych, obranych ze skóry mięs drobiowych np. mięsa indyczego lub kurzego, z wyjątkiem kaczki i gęsi, poza tym dieta zezwala na mięso królicze, ryby (dozwolone są również ryby wędzone), podroby oraz owoce morza. Śniadania oraz kolacje powinny składać się z wędlin drobiowych, chudych produktów nabiałowych, kurzych jaj. Posiłki można doprawiać świeżymi ziołami, cytryną, musztardą i solą, w ograniczonych ilościach. Zaleca się picie jak największych ilości, przynajmniej półtora litra dziennie, wody nisko oraz średniozmineralizowanej. Poza tym można pić kawę, herbatę, herbatki ziołowe i owocowe, niskotłuszczowe kefiry i maślanki.

Etap 2 – faza równomiernego rytmu utraty wagi:
Etap drugi diety powinien trwać tak długo, aż osiągniemy upragnioną wagę. W tym czasie traci się około kilograma tygodniowo. Ta faza polega na łączeniu ze sobą produktów białkowych, dozwolonych już w pierwszej fazie, z warzywami (takimi jak ogórki, papryka, pomidory, szpinak, sałata, cykoria, kapusta, seler, cukinie, bakłażany, fenkuł, botwina, fasolka szparagowa, marchewka i buraki) jedzonych naprzemiennie z produktami wyłącznie białkowymi, dozwolonymi w kuracji uderzeniowej. Dukan podaje, że najlepszym rozwiązaniem jest rytm 5/5, tj. pięć dni diety opartej wyłącznie na produktach proteinowych i pięć na produktach proteinowych oraz warzywnych. Innym rozwiązaniem jest rytm 1/1. Dla osób o niewielkiej nadwadze zaleca rytm dwóch dni czystych protein i pięciu dni protein oraz warzyw. Jarzyny można spożywać na surowo lub ugotowane. W tym etapie dozwolone są również grzyby. Wszystkie warzywa, z wyjątkiem marchwi i buraków, można jeść bez żadnych ograniczeń. Autor diety przestrzega jednak przed tłustymi sosami na bazie oliwy z oliwek czy olejów roślinnych i zaleca sosy z oleju parafinowego lub chudego jogurtu.

Etap 3 – faza utrwalenia wagi:
W tym etapie dbamy o utrzymanie wagi, bez efektu jo – jo. To, jak długo powinien on trwać, uzależnione jest od tego, ile dotychczas zrzuciliśmy – na każdy utracony kilogram przypada dziesięć dni tej fazy. Jeśli więc schudliśmy dziesięć kilogramów, faza ta powinna trwać 100 dni. Faza ta zasadniczo przypomina fazę drugą, ale można wzbogacić ją o porcje owoców dziennie, jednak poza tymi, które zawierają zbyt dużo cukru. Należy więc unikać bananów, winogron oraz czereśni. Dukan szczególnie poleca bogate w pektyny jabłka. Do diety można wprowadzić produkty węglowodanowe, czyli każdego dnia można zjeść dwie kromki chleba pełnoziarnistego, dwa razy w ciągu tygodnia można urozmaicić posiłek o 200 g makaronu, ryżu, ziemniaków lub 150 g soczewicy. Oprócz mięs dozwolonych w pierwszej fazie, można jeść również chudą jagnięcinę, wieprzowinę i gotowaną szynkę. W tym etapie można także wprowadzić 40 g żółtego sera dziennie. Dozwolone są sery twarde, natomiast nie wolno jeść serów powstałych z fermentacji, jak camembert czy ser kozi. Autor diety zachęca również do dwóch „królewskich posiłków” w ciągu tygodnia. Oznacza to, że w ciągu tygodnia dwukrotnie można pozwolić sobie na to, czego najbardziej brakowało podczas diety. Ważne, aby „królewskie posiłki” rozdzielić przynajmniej jednym normalnym posiłkiem. Raz w tygodniu należy stosować dietę z pierwszej fazy, czyli opartą wyłącznie na produktach proteinowych.

Etap 4 – faza stabilizacji wagi:
Ten etap służy temu, aby przejść do normalnego odżywiania się. Jednak dieta nakazuje, aby przynajmniej raz w tygodniu spożywać wyłącznie produkty białkowe. Tej wskazówki należy przestrzegać do końca życia. Autor zaleca by wybrać jeden konkretny dzień w tygodniu, np. czwartek i bezwzględnie się go trzymać. W ten dzień dozwolone są wszystkie mięsa z I fazy, natomiast należy zrezygnować z tłustych ryb, na rzecz ryb białych. Należy zwiększyć też spożycie wody do 2l dziennie. Tego dnia produkty proteinowe powinny być podlegać surowemu doborowi, dlatego zamiast jogurtów autor diety poleca serki homogenizowane. Dochodzi też nowe zalecenie – każdego dnia należy spożyć trzy łyżki otrąb owsianych. Poza tym, w pozostałe 6 dni, można przejść do normalnego trybu odżywiania się, zachowując dobre nawyki, zdobyte podczas kuracji.

Z diety nie powinny korzystać kobiety w ciąży, karmiące i dorastająca młodzież. Warto przed podjęciem diety skorzystać z porady dietetyka, ponieważ dieta ta może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, nieumiejętne stosowanie diety może obciążyć nerki i układ trawienny.

3/5 - (1 vote)