Odwiedź nas na:

cholesterol

Cholesterol

Wstęp

Podział

Źródła w żywności

Prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi


Wstęp

Już na początku XX wieku odkryto związek między schorzeniami układu krążenia, a cholesterolem. Zwiększone stężenie „złego” cholesterolu i wolnych triacylogliceroli w osoczu krwi należy do najważniejszych czynników ryzyka miażdżycy. Kiedy krew swobodnie przepływa przez naczynia krwionośne, wraz z nią do każdej komórki dostarczane są substancje odżywcze i niezbędny do życia tlen. We krwi krążą również związki, które mogą od wewnątrz uszkadzać nasze tętnice (np. wolne rodniki). Powstające w ten sposób uszkodzenia sprawiają, że w miejscach tych zaczynają osadzać się substancje tłuszczowe (głównie cholesterol) oraz płytki krwi. Tworzą się złogi, które utrudniają dopływ krwi do wielu narządów. Tym samym, dociera do nich coraz mniej tlenu, a postępujące niedotlenienie narządów prowadzi do ich niewydolności. Zwykle zwężenie nie obejmuje wszystkich tętnic, pojawia się jedynie na pewnych odcinkach. Najczęściej dotyczy to tętnic wieńcowych, które doprowadzają krew do serca. Należy jednak pamiętać, że cholesterol jest również prekursorem wielu ważnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związków tj. hormony płciowe, hormony kory nadnercza, witamina D, kwasy żółciowe.

Podział

LDL – „zły cholesterol”

Są to lipoproteiny o niskiej gęstości. Powodują podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi przez jego transport z wątroby do tkanek – dlatego przyspieszają rozwój miażdżycy. Podwyższony poziom cholesterolu LDL zwiększa ryzyko chorób serca gdyż ta forma cholesterolu osadza się na ścianach tętnic. Aby ograniczyć poziom tej frakcji należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans (produkty pochodzenia zwierzęcego np. mięso, masło, tłuste mleko oraz margaryny utwardzane, ciastka, frytki, chipsy), zwiększyć spożycie żywności zawierającej błonnik rozpuszczalny, utrzymywać prawidłową masę ciała.

HDL – „dobry cholesterol”

Są to lipoproteiny o wysokiej gęstości. Powodują obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi przez jego transport do wątroby, skąd jest wydalany – dlatego działają korzystnie, hamując rozwój miażdżycy naczyń. HDL zbiera zbędny cholesterol i przenosi go z powrotem do wątroby, żeby został przetworzony przez organizm. Może również usuwać cholesterol zalegający w tętnicach czyli cofać miażdżycę.


Źródła w żywności

Jedynym źródłem „złego cholesterolu” w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego, a produkty roślinne (nawet te o dużej zawartości tłuszczu) nie zawierają go. Zbyt duża zawartość „złego cholesterolu” w diecie może zwiększać poziom tego składnika w surowicy krwi, choć niektórzy ludzie posiadają podwyższone „spalanie” cholesterolu pochodzącego z żywności pochodzenia zwierzęcego. Dla pozostałych jednym z zabiegów ochronnych jest ograniczenie dziennego spożycia cholesterolu do 300 mg.

Produkt Ilość  cholesterolu w mg/100 g produktu
Baranina 66
Cielęcina 82
Indyk 82
Jaja świeże całe 578
Jaja świeże żółtko 1592
Jogurt 12
Kaczka 70
Kaszanka 100
Kawior 50
Kiełbasa biała 100
Królik 65
Kurczak mięso z nóg 83
Kurczak mięso z piersi 64
Kurczę gotowane 87
Łosoś 360
Makrela 95
Masło 336
Mózg cielęcy 2830
Mleko krowie 3,5% tłuszczu 14
Mleko w proszku pełne 109
Nerki gotowane 804
Okoń 38
Ozór wołowy 108
Pasztetowa 123
Płuca wołowe 350
Pstrąg 55
Sardynka w oleju 120
Serca drobiowe 136
Słonina świeża 99
Smalec 95
Ser camembert 92
Ser edamski 133
Szpik kostny 3000
Śledź 64
Śmietana 20% 66
Śmietana kremowa 35% 120
Tran 850
Tuńczyk w oleju 55
Wątroba wieprzowa 360
Wieprzowina – schab 61
Wołowina 75

Prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi

Prawidłowe stężenie we krwi osób dorosłych:

    • Cholesterol całkowity [mg/dl]
      wskazane: poniżej 200
      poziom graniczny: 201-239
      niewskazane: 240 i powyżej
    • Cholesterol LDL („zły cholesterol”) [mg/dl]
      wskazane: poniżej 130
      poziom graniczny: 131-159
      niewskazane: 160 i powyżej

  • Cholesterol HDL („dobry cholesterol”) [mg/dl]
    wskazane: powyżej 45
    poziom graniczny: 41-45
    niewskazane: poniżej 40
  • Trójglicerydy [mg/dl]
    wskazane: poniżej 150
    poziom graniczny: 151-199
    niewskazane: powyżej 200

4/5 - (2 votes)