Odwiedź nas na:

Dieta dla kobiet w ciąży


Zasady diety dla kobiet w ciąży:

Dieta dla kobiety ciężarnej powinna przede wszystkim pełnowartościowa pod względem odżywczym jak również wysokobiałkowa i małosolna. Posiłki powinny być urozmaicone i najlepiej bogate w produkty naturalne i mało przetworzone. Zalecane jest spożywanie ok. 1,5 litra płynów na dobę (do 0,5 l soków owocowych niesłodzonych dziennie) – w ostatnim trymestrze powinno się ograniczyć spożywanie płynów do 1,2 litra dziennie. W czasie ciąży nie powinno się jednak pić mocnej kawy czy herbaty, napojów gazowanych i co najważniejsze alkoholowych. Słone potrawy spożywane podczas ciąży mogą powodować zatrzymywanie wody w organizmie – obrzęki (rąk, twarzy, nóg). Odpowiednia dieta odgrywa ważną rolę przy zapobieganiu zatruciu ciążowego. Właściwa dieta potrzebna jest mamie, gdyż dziecko sobie samo wykorzystać to co jest mu potrzebne. Kaloryczne zapotrzebowanie kobiety ciężarnej wynosi około 2800 kcal – nieprawdą jest, że ciężarna powinna jeść za dwoje. Prawidłowy przyrost masy w czasie ciąży to 12-14 kg. Przyszła mama winna dbać by w jej diecie nie zabrakło potraw bogatych w wapń aby zapobiec odwapnieniu zębów i kości a także potrawy bogate w żelazo i kwas foliowy, by nie dopuścić do anemii. W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na te składniki. Nie powinno się zapomnieć również o innych pierwiastkach jak cynk czy jod (stosuj sól jodowaną). Brak jodu może powodować niedoczynność tarczycy jak również spowodować słabszy rozwój umysłowy dziecka. Cennym źródłem tych biopierwiastków są ryby morskie.

Ważne jest by dieta mamy zawierała odpowiednie witaminy. Trzeba jednak uważać bo tak samo jak niedobór groźny jest nadmiar witamin. Polecane są preparaty witaminowe przeznaczone dla kobiet w ciąży, każda zdrowa kobieta może zażywać ich bez obaw. W innym przypadku najlepiej omówić branie tabletek witaminowych jak i dietę z lekarzem prowadzącym ciążę.

Produkty bogate w wapń:

  • Nabiał (szczególnie serwatka czy jogurty i kefiry)
  • Sardynki
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Warzywa ciemnozielone (brokuły, liście czarnej rzepy, kapusta włoska)
  • Orzechy

Produkty bogate w kwas foliowy:

  • Warzywa o zielonych liściach (np. sałata, kapusta, brukselka)
  • Rośliny strączkowe (np. fasola, groch, soczewica)
  • Brokuły
  • Kiełki pszenicy
  • Mąka pełnoziarnista (razowa, graham) i jej przetworach
  • Wątroba
  • Pomarańcze

Produkty bogate w żelazo:

  • Pietruszka
  • Szpinak
  • Papryka
  • Fasola
  • Mięso wołowe (nerki, serca)
  • Wątroba wieprzowa
  • Żółtko jaj
  • Płatki owsiane
  • Śledzie
  • Soja, proso i ziarno sezamowe

Oceń artykuł