Zasady diety niskocholesterolowej:
Dieta ta jest przeznaczona dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu i trójglicerydów, a także dla obciążonych ryzykiem zachorowania na chorobę niedokrwienną serca, zawałem, miażdżycą, udarem mózgu. Do ważnych wskaźników zagrożenia miażdżycą i chorób serca należy zaliczyć także białko C-reaktywne i homocysteinę. Dieta anty cholesterolowa powinna być bogata w witaminy: B6, B12, kwas foliowy, C, fitosterole roślinne, kwasy tłuszczowe omega-3, bioflawonoidy oraz inne składniki biologicznie aktywne – np. związki fenolowe. Aby uwolnić się od „szkodliwego” cholesterolu należy oprócz odpowiedniego żywienia również pamiętać o następujących sprawach: wysiłku fizycznym, który najlepiej „topi” cholesterol, unikaniu palenia papierosów i unikaniu palenia „biernego”, unikaniu nadmiaru Słońca i unikaniu stresu.
Produkty zalecane w diecie:
- Pieczywo pełnoziarniste,
- Kefir, maślanka, jogurt naturalny,
- Chudy biały ser,
- Kiszona kapusta
- Czerwone wino z dzikiej róży,
- Ryby pochodzenia morskiego: makrela, dorsz, śledź, łosoś, szprot, sardynka (nie smażone),
- Oliwa tłoczona na zimno, olej lniany tłoczony na zimno,
- Siemię lniane,
- Marchew, czosnek, cebula, buraki, kalafior, pomidory, dynia, szpinak, kabaczki, brokuły, zielony groszek, fasola szparagowa, cykoria, sałata, ziemniaki, kapusta,
- Jabłka, cytryny, winogrona, truskawki, arbuzy, morele, kiwi, brzoskwinie, pomarańcze, maliny, porzeczki,
- Zupy owocowe i warzywne bez tłuszczu,
- Orzechy włoskie, nerkowca, pekan oraz migdały
- Herbata zielona,
- Ryż brązowy i grube kasze,
- Margaryny z fitosterolami roślinnymi,
- Naturalne (przecierane) soki owocowe i warzywne, napoje owocowe bez dodatku cukru,
- Miód naturalny niepasteryzowany – tak aby nie doszło do unieczynnienia substancji biologicznie aktywnych ! – czyli najlepiej miód prosto z pasieki od zaufanego pszczelarza (Metoda na spadek złego cholesterolu i wzrost dobrego – przyjmowanie 80 g miodu rozpuszczonego wieczorem w 200 ml wody letniej (nie ciepłej i nie gorącej !) raz dziennie (rano na czczo).
Produkty dozwolone w diecie:
- Mleko niskotłuszczowe,
- Żywność pochodzenia morskiego,
-
Czekolada gorzka,
- Pieczywo jasne,
- Olej sojowy, słonecznikowy, masło roślinne,
- Cukier,
- Kompoty, kisiele, musy, galaretki, budynie,
- Makaron bezjajeczny,
- Chude mięso: cielęcina, wołowina, kurczaki, indyki w postaci: duszone, gotowane, pieczone w folii, pergaminie, potrawki,
Produkty zabronione w diecie:
- Mleko tłuste,
- Ser biały tłusty, sery żółte, sery topione,
- Żółtko jaja,
- Podroby,
- Pozostałe margaryny,
- Masło
- Gęsi, kaczki,
- Ryby słodkowodne,
- Tłuste mięso,
- Śmietana,
- Łój, smalec, bekon,
- Zupy w proszku,
- Fast-foody,
- Frytki, placki ziemniaczane,
- Czekolada słodka, słodycze, czekoladki, ciastka, cukierki,
- Alkohol,
- Makaron jajeczny,
- Dżem, marmolada,
- Napoje kolorowe, gazowane,
- Majonez,
- Pączki, ciastka przygotowywane na tłuszczu.