Odwiedź nas na:

Dieta niskocholesterolowa


Zasady diety niskocholesterolowej:

Dieta ta jest przeznaczona dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu i trójglicerydów, a także dla obciążonych ryzykiem zachorowania na chorobę niedokrwienną serca, zawałem, miażdżycą, udarem mózgu. Do ważnych wskaźników zagrożenia miażdżycą i chorób serca należy zaliczyć także białko C-reaktywne i homocysteinę. Dieta anty cholesterolowa powinna być bogata w witaminy: B6, B12, kwas foliowy, C, fitosterole roślinne, kwasy tłuszczowe omega-3, bioflawonoidy oraz inne składniki biologicznie aktywne – np. związki fenolowe. Aby uwolnić się od „szkodliwego” cholesterolu należy oprócz odpowiedniego żywienia również pamiętać o następujących sprawach: wysiłku fizycznym, który najlepiej „topi” cholesterol, unikaniu palenia papierosów i unikaniu palenia „biernego”, unikaniu nadmiaru Słońca i unikaniu stresu.

Produkty zalecane w diecie:

  • Pieczywo pełnoziarniste,
  • Kefir, maślanka, jogurt naturalny,
  • Chudy biały ser,
  • Kiszona kapusta
  • Czerwone wino z dzikiej róży,
  • Ryby pochodzenia morskiego: makrela, dorsz, śledź, łosoś, szprot, sardynka (nie smażone),
  • Oliwa tłoczona na zimno, olej lniany tłoczony na zimno,
  • Siemię lniane,
  • Marchew, czosnek, cebula, buraki, kalafior, pomidory, dynia, szpinak, kabaczki, brokuły, zielony groszek, fasola szparagowa, cykoria, sałata, ziemniaki, kapusta,
  • Jabłka, cytryny, winogrona, truskawki, arbuzy, morele, kiwi, brzoskwinie, pomarańcze, maliny, porzeczki,
  • Zupy owocowe i warzywne bez tłuszczu,
  • Orzechy włoskie, nerkowca, pekan oraz migdały
  • Herbata zielona,
  • Ryż brązowy i grube kasze,
  • Margaryny z fitosterolami roślinnymi,
  • Naturalne (przecierane) soki owocowe i warzywne, napoje owocowe bez dodatku cukru,
  • Miód naturalny niepasteryzowany – tak aby nie doszło do unieczynnienia substancji biologicznie aktywnych ! – czyli najlepiej miód prosto z pasieki od zaufanego pszczelarza (Metoda na spadek złego cholesterolu i wzrost dobrego – przyjmowanie 80 g miodu rozpuszczonego wieczorem w 200 ml wody letniej (nie ciepłej i nie gorącej !) raz dziennie (rano na czczo).

Produkty dozwolone w diecie:

  • Mleko niskotłuszczowe,
  • Żywność pochodzenia morskiego,
  • Czekolada gorzka,

  • Pieczywo jasne,
  • Olej sojowy, słonecznikowy, masło roślinne,
  • Cukier,
  • Kompoty, kisiele, musy, galaretki, budynie,
  • Makaron bezjajeczny,
  • Chude mięso: cielęcina, wołowina, kurczaki, indyki w postaci: duszone, gotowane, pieczone w folii, pergaminie, potrawki,

Produkty zabronione w diecie:

  • Mleko tłuste,
  • Ser biały tłusty, sery żółte, sery topione,
  • Żółtko jaja,
  • Podroby,
  • Pozostałe margaryny,
  • Masło
  • Gęsi, kaczki,
  • Ryby słodkowodne,
  • Tłuste mięso,
  • Śmietana,
  • Łój, smalec, bekon,
  • Zupy w proszku,
  • Fast-foody,
  • Frytki, placki ziemniaczane,
  • Czekolada słodka, słodycze, czekoladki, ciastka, cukierki,
  • Alkohol,
  • Makaron jajeczny,
  • Dżem, marmolada,
  • Napoje kolorowe, gazowane,
  • Majonez,
  • Pączki, ciastka przygotowywane na tłuszczu.

Oceń artykuł