Zasady diety dla kobiet w czasie laktacji:
Karmienie piersią uznane jest za jedyny prawidłowy sposób odżywiania małych dzieci, zapewniający im optymalny stan zdrowia i prawidłowy rozwój. zawiera dokładnie tyle białka, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin, ile potrzebuje dziecko. Aby zapewnić dziecku „dobrej jakości” mleko należy pamiętać o pełnowartościowej, urozmaiconej, bogatej w płyny diecie. Powinno spożywać się 3 główne posiłki w ciągu dnia i pamiętać o nie przejadaniu się (zapotrzebowanie kaloryczne w czasie laktacji wzrasta o około 600 kcal dziennie). Jeśli dziecko karmione piersią nie ma dolegliwości, nie trzeba eliminować z diety żadnych produktów.
Produkty zalecane w diecie:
- Mięso (drób, cielęcina) gotowane, ewentualnie pieczone,
- Jogurty i kefiry naturalne,
- Buraczki gotowane,
- Owoce bezpestkowe,
- Jabłka gotowane lub pieczone,
- Woda mineralna niegazowana,
- Naturalne soki przecierane (poza opisanymi poniżej warzywami i owocami),
- Warzywa (poza opisanymi poniżej),
- Kasze, ryż, makaron, pieczywo pełnoziarniste,
- Jajka kurze,
- Wędliny drobiowe nie wędzone,
- Tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno).
Produkty niewskazane w diecie:
- Tłuste wędliny, mięsa, sery, potrawy smażone,
- Nowalijki, groch, fasola, kapusta, czosnek, kalafior, rzodkiewka, cebula, grzyby,
- Ostre przyprawy,
- Owoce cytrusowe, truskawki, czarna porzeczka, gruszki, kwaśne owoce,
- Kakao, czekolada, orzechy,
- Mleko,
- Produkty nieświeże, niskiej jakości, konserwowane i sztucznie barwione, z dużą zawartością soli i cukru,
- Ocet,
- Słodycze,
- Konserwy,
- Kawa, Cola, mocna herbata, alkohol.