Odwiedź nas na:

Dieta dr Beaty Będzińskiej


Zasady diety dr Beaty Będzińskiej:

Dieta zaleca częste ale małe posiłki. Wybiera się takie produkty, które dłużej żujemy by organizm zdążył zarejestrować posiłek. Należy jeść powoli, celebrując niejako spożywany posiłek a potrawy na talerz nakładamy raz – od razu całą porcję. Nie wolno popijać jedzenia. Jeśli mamy w zwyczaju jedzenie i oglądanie telewizji jednocześnie – niestety przy odchudzaniu powinniśmy z czegoś zrezygnować. Zatem albo jemy albo oglądamy telewizję. Na pewno warto stracić zbędne kilogramy i jednocześnie wyrobić w sobie nawyk zdrowego odżywiania. Doktor Beata Będzińska ułożyła szczegółową dietę na sześć dni.  Posiłki są wystarczająco urozmaicone, bogate w substancje odżywcze i bardzo ubogie w kalorie. Na dłuższą metę powinno się wzbogacić nieco nasz jadłospis. Najlepiej by po tych sześciu dniach diety stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków. By nabyć zdrowe nawyki żywieniowe i wskoczyć w efekt jo-jo wystarczy zwiększać kaloryczność spożywanych potraw o 200 kcal co tygodniowo. Mięso przyrządzamy na grillu lub ruszcie – dzięki czemu możemy je przyrządzać bez dodawania zbędnego w tym wypadku tłuszczu. Twórcą diety jest doktor Beata Będzińska, niestety już nieżyjąca szefowa Centrum Leczenia Otyłości SABA w Łodzi. Doktor Beata Będzińska uważała wręcz za swą misję by „odchudzać” społeczeństwa tłumacząc, że leczenie powikłań związany z otyłością jest o wiele bardziej kosztowne niż sama kuracja odchudzająca. Dieta polecana osobom z otyłym a także osób chcących nauczyć się zdrowego i racjonalnego odżywiania.

Przykład:

Dzień 1:

  • śniadanie – jajko na miękko, kromka chrupkiego chleba, herbata z cytryną
  • śniadanie II – 10 dkg chudego białego sera, pomidor z kefirem
  • obiad – 10 dkg dorsza z grilla, surówka z buraków
  • kolacja – 5 dkg wędliny drobiowej, kromka chrupkiego chleba, ogórek

Dzień 2:

  • śniadanie – szklanka mleka, kromka chleba z wędliną, pomidor
  • śniadanie II – sałata z rzodkiewką i kefirem, szklanka herbaty
  • obiad – 10 dkg polędwicy wołowej z grilla, surówka z marchwi i jabłek
  • kolacja – 10 dkg galaretki z kurczaka, papryka


Dzień 3:

  • śniadanie – 10 dkg twarożku ze szczypiorkiem, kromka razowego pieczywa, szklanka herbaty
  • śniadanie II – jogurt, sucharek
  • obiad – 10 dkg cielęciny z rusztu, surówka z selera jabłka i marchwi, szklanka bulionu
  • kolacja – jajko sadzone na mleku, 10 dkg gotowanego szpinaku

Dzień 4:

  • śniadanie – płatki owsiane (2 łyżki) na mleku, jabłko, szklanka herbaty
  • śniadanie II – jajko, kromka pieczywa chrupkiego, duża porcja sałaty z pomidorem
  • obiad –  10 dkg cielęciny z rusztu, surówka z selera jabłka i marchwi, szklanka bulionu
  • kolacja – 5 dkg wędliny wołowej, kromka pieczywa chrupkiego, surówka z kapusty i marchwi

Dzień 5:

  • śniadanie – 5 dkg wędliny cielęcej, kromka pieczywa chrupkiego, 10 szt. rzodkiewek, szklanka soku z marchwi
  • śniadanie II – jogurt, jabłko
  • obiad – papryka faszerowana kurczakiem z dowolnymi warzywami, zupa typu „gorący kubek” z grzankami, szklanka kompotu bez cukru
  • kolacja – suflet z dorsza, kromka pieczywa razowego, ogórek, szklanka herbaty owocowej